В навечерието на най-светлите празници, ОбС-Петрич показа най-тъмната си страна. Председателя се „скара“ на 17-годишно момиче, че търси помощ за млади хора

 

На днешната сесия на ОбС-Петрич 17- годишната  Кирилка Гогушева, член на Сдружение „ЗАЩОТО МОЖЕМ“ , се обърна към местната администрация и парламентаристи, с един зов за помощ.

Сдружението организира много благотворителни кампании, а в случая за Крум Николов от село Първомай, Йоана Иванова от село Яворница и Борислав Мицков от село Коларово.

Младежите от Сдружението искаха да призоват към съпричастност съветниците и да ги помолят да подадат ръка на тези деца, обръщението им обаче предизвика необясними реакции, които ние все още не успяваме да си обясним. Открояваща се бе тази на председателя на ОбС-Петрич Георги Тренчев, над която ще разсъждаваме дълго.

Ето какво каза от трибуната на ОбС-Петрич Кирилка Гогушева:

„Една житейска мъдрост гласи, че „Животът не струва нищо, но нищо не струва колкото живота“! Той се дава само веднъж и трябва да се живее така, както изисква естествената човешка същност. Простичко! Щастливо! Заобиколени от скъпите за нас хора! Уважаеми господа общински съветници, Ние, избирателите, гласувахме доверие във Вас! И Ви повярвахме! Днес три деца имат нужда от надежда! Това са Крум Николов от село Първомай, Йоана Иванова от село Яворница и Борислав Мицков от село Коларово. Нуждаят се и от вашата не само морална, но и финансова подкрепа! Обществената длъжност, която заемате Ви дава свещеното правомощие да помагате на хората от нашата община! Ние от Сдружение „ЗАЩОТО МОЖЕМ“ знаем, че колкото и важна е длъжността ВИ, толкова е и благословена! Не са нужни изтъркани фрази, че по „Коледа стават чудеса“! Достатъчно е да отворите сърцата си и да бъдете съпричастни към една идея, която обединява цялата община! Разчитаме на Вас! На всеки един от Вас ще бъде предоставена нашата банкова сметка, по която може да дарите средства за Крум, Йоана и Борислав! На 3 януари 2019 година ще обявим публично даренията и веднага след това ще бъдат разпределени и преведени по равно на тримата! Благодарим за отделеното време!“ 

 

С изказването си председателят на общински съвет Петрич Георги Тренчев, обвини едно младо момиче за това, че си е позволило да поиска помощ за други млади хора, поне с този привкус останаха доста хора. Той така и не разбра, че на тази трибуна могат да се изказват и хора, които нямат политически искания и не търсят дивиденти.

Вероятно разсъждавайки от собственото си мислене, Тренчев реши, че някой ще му вземе славата от последната точка, в която общинските съветници ще гласуват бюджетни средства за същите нуждаещи се. Само, че точно Георги Тренчев е длъжен да прави разликата между бюджетни и лични средства, защото по професия той е счетоводител и се гордее с това.Председателят на  ОбС- Петрич Георги Тренчев се обърна към 17- годишното момиче, по начин, който никой не успя да си обясни, заради назидателния тон. Той заяви,  че има ред за  искане на помощи, а и подчерта , че подобна точка е заложена в дневния ред, което предполага помощ от общинския бюджет, явно не разбрал, че младежите призовават тях самите да отделят от собствените си средства,за да помогнат.

Искането на предствителите на сдружение “Защото можем” беше общинските съветници и представителите на администрацията да дарят лични средства, а не единствено и само да разпределят пари на данъкоплатците.

Да се надяваме, че сред тях има и хора, които са разбрали това, а няма да се крият зад точката за даване на помощ от бюджета на общината.

Недопустимо е председателят на Общински съвет – върховния орган за самоуправление на община Петрич, да се държи назидателно срещу изказвания на жители на общината. Още повече, че това изказване е с апел за благотворителна акция и е направено от младо момиче.

От залата се чуваха и други нелицеприятни и грозни изказвания на съветници, скрити зад колегите си, които анонимно подхвърляха, че едва ли не някой ги изнудва и питаха: С кое право им искат пари?

На всички тях ми се иска да кажа, че ако това да помогнеш е изнудване, сериозно е сбъркана ценностната им система. На това, с кое право им искат пари, ще кажа само, че жителите на Петрич, които са дали гласа си за тях, не заслужават подобно грозно отношение.

Вярно е, че е по-лесно да разпределяш и даряваш обществени пари, а не лични, но все пак никой не бива да забравя, че трябва да бъдем хора и че не всичко е пари…..които повечето от тях, така или иначе имат.

Най- лошото е, че тази грозна сцена се разиграва само дни преди най-светлия празник Коледа и все пак, желаем на членовете на ОбС-Петрич прекрасни празници и повече човечност!

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Ешерихия коли е открита в насипен сладолед

За това алармират от Асоциация „Активни потребители” Проби, направени от Асоциацията „Активни потребители”, показват, че ...