България е сред първите страни в класацията за най-лоши кредити в Европа

Според данните на БНБ необслужваните задължения в страната ни са стотици милиони лева, а подадените сигнали са подадени до за измами при кредитирането са хиляди. България влиза в класация на първите пет страни в Европа с лоши кредити.
Размерът на необслужените кредити само през 2017 година е бил близо 800 милиона лева. 2/3 от тях са на физически лица.
Същевременно според данните на БНБ от януари до март тази година изтеглените кредити са с 11% по-малко от тези през същия период на миналата година.

Освен жалби за злоупотреби на фирми за бързи кредити, често постъпват и сигнали за измами, свързани с тегленето на онлайн заеми. 3721 броя са жалбите за злоупотреби от страна на фирми за бързи кредити от 2016 г. до 2019 г. Необслужени кредити през 2017 г. са 800 милиона лева, а необслужени кредити от физически лица – 600 милиона лева.
5 януари 2018 година е денят, в който автобусният шофьор Тихомир разбира, че докато е на работа е успял да изтегли 5 онлайн кредита. „Три по хиляда, един 500 и един 800 лева. Става в рамките на 5-6 минути да са усвоени”, обяснява Тихомир Янкуловски. Веднага отива в полицията и пуска сигнал за измама. Носи и документ, който доказва къде точно е бил автобусът по време на тегленията. „Първото експертно решение показва, че подписът не е мой, след това имаше втора, трета експертиза. Не съм плащал, аз ако платя значи, че съм ги усвоил”, твърди Тихомир. Към този момент сумата с лихвите е близо 20 хиляди лева. Кой е изтеглил парите все още не е ясно.

Богомил Николов ( изпълнителен директор на асоциация „Активни потребители“), обяснява, че в такива случаи можем само да се надяваме, че правоохранителните органи ще свършат ефективно работа.
Честа практика е и предлагането на договори за кредит с неравноправни клаузи, по които съдът се е произнесъл, но все още продължават да се използват. Експертите препоръчват внимателно да четем договорите, които подписваме и да възразяваме срещу всякакви неравноправни клаузи./БТВ

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Цветан Цветанов учреди „Евро-атлантически център за сигурност“

„Евро-атлантическият център за сигурност“, учреден на 16-ти септември 2019г., е независима неправителствена организация, включваща експерти ...