Бургаски ученици създадоха уникален електромобил

Бургаски ученици създадоха уникален и ефикасен електромобил, който ще бъде представен на състезание в Лондон тази година!

Бургаски ученици от „Механото“ – Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, изобретиха уникална електрическа кола. Тя работи изцяло на ток и е направена от фибростъкло и алуминий. Електомобилът носи името „Баткомобил“.

„Баткомобилът“ има форма на компютърна мишка, едноместен е и е изключително ефикасен – с едно зареждане на батерията може да измине 160 км. А салонът е обзаведен с кожа и таблет, за да може да се следи моментната скорост и изминатото разстояние. Създаването му е отнело 4 месеца, като екипът е бил подкрепен финансово от общината и много фирми.

„Лично аз се занимавам с дизайна на автомобила. Той беше вдъхновен от компютърна мишка, която видяхме в кабинета по „Информатика“. Колелата по принцип са взети от велосипед, само че сме им сменили лагерните и централните оси, за да може да са по-здрави и да издържат на по-голямо усукване.“ – Ивелин Георгиев, ученик от ПГМЕЕ, Бургас.

Идеята за създаване на „Баткомобила“ е на преподавателя по електроника Красимир Кънчев и идва след като посетил международното състезание за енергийна ефективност в Истанбул.

Електромобилът може да се види в Морската градина сега, а в началото на месец юли ще участва в международно състезание в Лондон.

Източник: uspelite.bg

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Лало Кирилов: Задълженията на БСП днес са за над 5 милиона лева

Задълженията на БСП са за над 5 млн. лева, стана ясно от думите на депутатът ...