Борисов: Вкарваме закон за 1 лев субсидия на глас

Взехме решение на МС, заяви премиерът

„Взехме решение на МС, издадохме постановление, входирахме го в парламента, сутринта се събрах с групата, за да го защитят. Вкарваме закон за 1 лев субсидия. Да видим как ще се оправят партиите”. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание.

„Няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да е. Това влиза в парламента, надявам се всички да го подкрепят. Парите, които ще се спестят, ще се дадат за строителството на детски градини и ясли”, заяви Борисов.

Намаляването на партийните субсидии на 1 лев на глас означава 11 пъти по-малко, отколкото е по закон и 13 пъти по-малко от това, което партиите са взимали през последните години.

„Никога не сме стигали до тази крайно популистка теза, че партиите не трябва да бъдат финансирани. След като 11 лева на глас на някои им се струва твърде много, да видим как ще се оправим с 1 лев“, заяви финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БГНЕС.

„Винаги сме защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен и предвидлив начин на финансиране, за да не изпадат в зависимости. Очевидно обаче политическата система е незряла и много лесно, с популистки ходове, можеш да обърнеш обществените настроения срещу модела. По-добро от партиите измислено няма и те трябва да имат надежден механизъм за финансиране. След като системните партии, в случая колегите от БСП, решават точно с тази тема да черпят позитиви, ние ще им предложим тази възможност“, коментира Горанов.

През 2017 г. същото предложение за 1 лев партийна субсидия направиха от БСП, но то бе отхвърлено от парламентарното мнозинство, а година по-рано инициираният от „Шоуто на Слави“ национален референдум също показа такива настроения в българското общество.

„Ние винаги сме защитавали точно обратното, но след като системните партии в българския парламент започнаха да играят несистемно, ще покажем, че и ние можем“, коментира Горанов.

Намаляването на партийната субсидия трябва да стане чрез промяна в Закона за държавния бюджет за 2019 г. и е предвидено да влезе в сила от 1 юли. Така икономиите в бюджета биха възлезли на 16 – 18 млн. лв. само за 2019 г.

Финансовият министър коментира и предложенията за въвеждането на диференцирана ДДС ставка за някои продукти, като подчерта, че намаляването на този косвен данък няма автоматично да доведе до спад в цените. „Цените няма да паднат. Единствено натискът срещи фиска ще се увеличи, защото ще загубим постъпления“, аргументтира се финансовият министър.

Източник: Нова

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Красимир Янков: Честите промени в законите по сигурността водят до нестабилност

„Прехвърлянето на функции от НСО към МВР повдига сериозен въпрос за функционирането на системата за ...