Асен Йорданов от „Бивол“ даде на съд прокурорката „с пръскачките“

Евгения Станкова ще отговаря, защото прикачи „хакерите“ от „ТАД Груп“ с „Бивол“

Жалба от Асен Йорданов – управител на сайта „Биволъ“, е депозирана в Софийския районен съд, делото е разпределено и вече чака насрочване. Става въпрос за наказателно дело за клевета и обида – по чл. 148 от Наказателния кодекс.

Интересен е субектът на делото – това е прокурор Евгения Станкова, шеф на антитерористичния отдел в Специализираната прокуратура, чиито „клиенти“ в момента са обвинените за хакерство трима души от „ТАД груп“.

Предисторията

След като анонимен хакер разпрати до различни медии част от масива на Националната агенция за приходите в средата на юли, буквално за часове прокуратурата задържа първо изпълнителя Кристиян Бойков (междувременно мълниеносно го пусна), а после и търговския директор на фирмата и накрая на летището – и собственика Иван Тодоров.
Към днешна дата само Тодоров остава в ареста, като делото – първо започнало по „обикновения“ член за компютърно престъпление в Градска прокуратура, бе преквалифицирано и преместено в Спецпрокуратурата. Тримата вече се оказаха обвиняеми в терористична група, която с действията си целяла да все „смут и страх в населението“ (а отскоро вече са и „организирна престъпна група“, б.р.)
На този фон спецпрокуратурата даде на 31 юли брифинг, на който прокурор Станкова обяви, че още преди да бъдат разпратени до медиите, „тези данни са били предоставени на сайта „Бивол“.

Това, между другото, е същото изявление, в рамките на което прокурор Станкова каза и че бандата е щяла да хакне пръскачките пред Народното събрание с цел да всее смут и страх в обществото. По информация на „Свободна Европа“ пръскачките пък се оказаха напълно „аналогови“, т.е. – състоят се от маркуч и чичка, който го пуска и няма как да бъдат хакнати, но както и да е…

Изявлението й тогава остана изцяло в сянката на пръскачките, а същинската част от него и другите теми се позагубиха.

Още същия ден Асен Йорданов написа в профила си във фейсбук:
Screenshot_8

Между другото, същата история даде повод на прокуратурата да разпространи избрани части от СРС, с които разполага, по адрес на тримата от „ТАД груп“ и – вече съвсем безпрецедентно – да издаде срещу Атанас Чобанов от „Биволъ“ европейска заповед за разследване, тъй като той е във Франция.

Още вчера в профила на „Биволъ“ явно Асен Йорданов, в качеството му на управляващ на сайта написа:
Screenshot_9

В рамките на наказателното дело тепърва Йорданов може да присъедини и имуществен иск към Станкова.

About Ива Николова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Официално Националният съвет на БСП изключи бизнесмена Георги Гергов от партията

Националният съвет на БСП официално изключи от партията бизнесмена и лидер на пловдивската организация Георги ...